Γνωρίστε τα παράσιτα

14 Φεβρουαρίου, 2014

bedbags

Ονομασία
Το ποντίκι (μυς) στη ζωολογία αναφέρεται σε ένα μικρό ζώο της κλάσης των θηλαστικών, και της τάξης των τρωκτικών. Είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Είναι δραστήριο κατά το λυκόφως και τη νύχτα, παμφάγο, αρχίζει να αναζητά την τροφή του μόλις πέσει το σκοτάδι. Ζει σε μικρές “ανδροκρατούμενες” οικογενειακές ομάδες. Μερικές φορές τα αρσενικά δίνουν τρομερές μάχες για να εξασφαλίσουν την θέση τους στην ιεραρχία της ομάδας.

Συμπεριφορά
Κανονικά, το οικιακό ποντίκι το συναντάμε σε χωράφια, εκτάσεις με γκαζόν και δασικές εκτάσεις, σε φωλιές μέσα σε κτίρια και γενικά σε περιοχές που είναι σκοτεινές για να προστατεύεται από τα στοιχεία και κοντά σε μια άμεσα διαθέσιμη πηγή τροφής.

Αξιοπερίεργο ως προς τη φύση, το οικιακό ποντίκι θα περάσει την ημέρα περιπλανώμενο στο έδαφός του, εξερευνώντας. Γενικά προτιμά να τρέφεται με σπόρους και καρύδια στη διατροφή του, αλλά είναι ικανό να φάει σχεδόν οτιδήποτε διαθέσιμο. Όταν οι θερμοκρασίες έξω αρχίζουν να μειώνονται, τα ποντίκια ξεκινούν την αναζήτηση ενός πιο ζεστού μέρους για να ζήσουν. Συχνά έλκονται από τη μυρωδιά των τροφίμων και την ζεστασιά του σπιτιού μας, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε άνοιγμα, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, ανοίγματα του σωλήνα, και τα κενά κάτω από τις πόρτες, για να κερδίσουν την είσοδο.

Αναπαραγωγή
Ζουν δυόμιση χρόνια περίπου και είναι πολύ γόνιμα: Ζευγαρώνουν όλο το χρόνο και το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το χρόνο, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα ποντικάκια μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών. Τα ποντίκια έχουν πολλούς εχθρούς, όπως τη γάτα, τα φίδια και την κουκουβάγια που περιορίζουν τους πληθυσμούς τους. Βέβαια ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο άνθρωπος που εξοντώνει είτε άμεσα (ποντικοφάρμακα, φόλες) είτε έμμεσα (φυτοφάρμακα κ.α.).

Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
Τα διάφορα είδη ποντικών και αρουραίων είναι φορείς παθογόνων οργανισμών όπως:

  • Πανώλη
  • Τυφοειδής πυρετός (Rickettsia mooseri)
  • Τριχινέλλωση (Trichinella spiralis)
  • Σαλμονέλλωση (Salm. typhimurium)
  • Λεπτοσπείρωση ή νόσος του Weil

Οι οργανισμοί εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα δια των βλεννογόνων ή πληγών ή αμυχών του δέρματος αλλά και με το δάγκωμα και τα ούρα του ποντικού.


Πνευματική Ιδιοκτησία © NOVA Απολυμαντική.