Γνωρίστε τα παράσιτα

12 Μαρτίου, 2014

bedbags

Ονομασία
Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae και μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες, αποτελούν την τάξη Υμενόπτερα. Τα μυρμήγκια εξελίχθηκαν από τους σφηκοειδείς προγόνους τους στα μέσα της Κρητιδικής περιόδου 110 έως 130 εκατομμύρια χρόνια πριν και διαχωρίστηκαν από αυτούς μετά την εποχή των ανθοφόρων φυτών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22.000 είδη από τα οποία έχουν ταξινομηθεί περισσότερα από 12.500. Διακρίνονται εύκολα από τις αρθρωτές κεραίες τους και τη χαρακτηριστική δομή του σώματός τους καθώς τα τμήματά του ενώνονται με μικρές αρθρώσεις και η μέση τους είναι ιδιαίτερα λεπτή.

Συμπεριφορά
Πολλά μυρμήγκια φτιάχνουν μεγάλες φωλιές, ενώ άλλα είδη είναι νομαδικά και δε χτίζουν μόνιμες κατασκευές. Τα μυρμήγκια φτιάχνουν είτε υπόγειες φωλιές, είτε τις κατασκευάζουν πάνω σε δέντρα. Οι μυρμηγκοφωλιές μπορεί να βρίσκονται στο έδαφος, κάτω από πέτρες, κάτω από πεσμένα τμήματα δέντρων ή μέσα σε αυτά, μέσα σε κοιλότητες κορμών ή ακόμα και σε βελανίδια. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συμπεριλαμβάνουν χώμα καθώς και υλικά προερχόμενα από φυτά,[8] και τα μυρμήγκια επιλέγουν προσεκτικά την τοποθεσία της φωλιάς τους. Τα μυρμήγκια του είδους Temnothorax albipennis αποφεύγουν τοποθεσίες όπου υπάρχουν νεκρά μυρμήγκια, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη παρασίτων ή ασθενειών. Εγκαταλείπουν γρήγορα τη φωλιά τους στην πρώτη ένδειξη κινδύνου.

Αναπαραγωγή
Η ζωή του μυρμηγκιού ξεκινάει από ένα αυγό. Αν το αυγό είναι γονιμοποιημένο, το μυρμήγκι που θα γεννηθεί θα είναι θηλυκό ειδάλλως θα είναι αρσενικό. Τα μυρμήγκια αναπτύσσονται με πλήρη μεταμόρφωση με τις προνύμφες να περνούν από τη φάση της νύμφης πριν να αναδυθεί ως ενήλικας. Η προνύμφη παραμένει σχεδόν ακίνητη και οι εργάτριες την ταΐζουν και τη φροντίζουν. Το φαγητό δίνεται στην κάμπια με τροφάλλαξη. Με τον ίδιο τρόπο μοιράζονται οι ενήλικες την τροφή που είναι αποθηκευμένη στο “κοινό στομάχι”. Επίσης στις κάμπιες δίνεται κάποιες φορές στέρεα τροφή όπως τροφικά αβγά (αυγά που έχουν γεννηθεί για να αποτελέσουν τροφή), τμήματα θηράματος και καρπούς που μεταφέρονται από πεπειραμένες εργάτριες. Σε κάποια είδη οι κάμπιες μεταφέρονται απευθείας επάνω στη λεία για να τραφούν.

Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
Ο έλεγχος των μυρμηγκιών μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την συμπεριφορά τους αφού ο πολλαπλασιασμός τους μπορεί να γίνει μεγάλος πονοκεφάλος για σας και το σπίτι σας:

  • Είσοδος: Τα μυρμήγκια μπορούν να εισέλθουν μέσα, ακόμη και τις πιο μικρές ρωγμές, αναζητώντας νερό και γλυκό ή λιπαρές ουσίες τροφίμων στα ντουλάπια και τους πάγκους της κουζίνας.
  • Μονοπάτια:Τα μυρμήγκια αφήνουν ένα αόρατο χημικό μονοπάτι που περιέχει φερομόνες οι οποίες προσελκύουν τα υπόλοιπα να ακολουθήσουν τη στιγμή που θα εντοπίσουν την πηγή τροφής.
  • Θέσεις Φωλιών: Μπορούν και φτιάχνουν φωλιά σχεδόν οπουδήποτε μέσα και γύρω από το σπίτι σας,σε χλοοτάπητες, τοίχους, κούτσουρα, ακόμη και κάτω από τα θεμέλια. Εκεί κάνουν αποικίες που ανέρχονται από 300.000 έως και 500.000, τις οποίες είναι ικανά να τις μεταφέρουν πολύ γρήγορα όταν απειλούνται.Μια αποικία μπορεί να έχει μακρά διάρκεια ζωής καθώς τα μυρμήγκια εργάτες ζούν επτά χρόνια, και η βασίλισσα μπορεί να ζήσει έως και 15 χρόνια.

Πνευματική Ιδιοκτησία © NOVA Απολυμαντική.