ΑΚΑΡΕΑ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ

Τα ακάρεα δεν είναι έντομα, αλλά μικροσκοπικά αρθρόποδα τα οποία, μαζί με τα τσιμπούρια (κρότωνες) ανήκουν στην τάξη των Αραχνοειδών (Arachnida = Aραχνίδια )

Δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Τρέφονται με νεκρά κύτταρα που αποβάλλει η ανθρώπινη επιδερμίδα, υπολείμματα τροφών, μύκητες και γύρη. Η ανάπτυξή τους ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία και την έλλειψη φωτός.

 Η εισπνοή της γουανίνης, των περιττωμάτων των ακάρεων, προκαλεί ισχυρή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τα υπεύθυνα για πολλές σύγχρονες μορφές αλλεργιών. Οι πιο σημαντικοί φορείς των ακάρεων είναι τα κρεβάτια, τα στρώματα, οι ταπετσαρίες τα χαλιά, τα λούτρινα παιδικά παιχνίδια.

* Από ανάρτηση του καθηγητή εντομολογίας Κωνσταντίνου Μπουχέλου

Στην Εικόνα: το Dermatophagoides pteronyssinus ανάμεσα σε τμήματα του ανθρώπινου δέρματος στην οικιακή σκόνη.

H μεγαλύτερη πυκνότητα ακάρεων παρατηρείται όταν υπάρχει αυξημένη υγρασία κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση ότι ένα συνηθισμένο στρώμα μπορεί να περιέχει εκατομμύρια ακάρεων σκόνης. Ο αριθμός των ακάρεων σε ένα στρώμα 5ετίας μπορεί να ξεπεράσει τα 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος. Ενώ το 10 τοις εκατό του βάρους ενός μαξιλαριού έπειτα από χρήση δύο χρόνων μπορεί να αποτελείται από νεκρά ακάρεα και τα περιττώματά τους.

 Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα, τα οποία προκαλούν κυρίως:

Αναπνευστικά προβλήματα

Αναπνευστικές αλλεργίες

Συμπτώματα συναχιού, όπως μπούκωμα της μύτης και καταρροή, βήχα.

Επιπεφυκίτιδα.

Δερματικούς ερεθισμούς

Κνησμό

Πως να απαλλαγείτε

Τα άκαρεα ‘‘εσωτερικής σκόνης’’ δεν απομακρύνονται  με την χρήση ηλεκτρικής σκούπας ή με άλλες παραδοσιακές μορφές οικιακού καθαρισμού. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με έμφαση στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των εσωτερικών χώρων με περιβαλλοντικά μέτρα  (επαγγελματική απορρύπανση – εξυγίανση). Η μέθοδος του βιοκαθαρισμού,  αφαιρεί ολοκληρωτικά τα ακάρεα, τα περιττώματά τους, καθώς και άλλα βλαβερά αλλεργιογόνα.

Φροντίστε

 1. Το ποσοστό της υγρασίας στο σπίτι, ιδανικά, να μην ξεπερνάει το 45%.
 2. Αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά για τουλάχιστον μία ώρα, ειδικά τις πρωινές ώρες.
 3. Βγάλτε τακτικά τα μαξιλάρια και τα κλινοσκεπάσματα στον ήλιο και στον καθαρό αέρα
 4. Μην κλείνετε κατά την διάρκεια του ύπνου την πόρτα του υπνοδωματίου, ή αφήστε λίγο ανοιχτό το παράθυρο ώστε να ανανεώνεται ο αέρας
 5. Αλλάζετε συχνά σεντόνια και μαξιλαροθήκες.
 6. Χρησιμοποιήστε προστατευτικά καλύμματα και  ειδικές θήκες  για τα μαξιλάρια, τα παπλώματα και τα στρώματα.
 7. Απομακρύνετε χνουδωτά παιχνίδια από τα παιδικά κρεβάτια
 8. Προτιμήστε ηλεκτροστατικά πανάκια για να απομακρύνετε τη σκόνη από τα έπιπλα χωρίς να τη διασκορπίζετε στον αέρα.
 9. Τοποθετήστε ειδικά αντιαλλεργικά φίλτρα στις συσκευές κλιματισμού και χρησιμοποιείται συσκευή περιορισμού της υγρασίας.
 10.  Μην επιτρέπετε τα κατοικίδια στο χώρο των υπνοδωματίων, πάνω σε κρεβάτια και κλινοσκεπάσματα.
 11. Προγραμματίστε μία φορά το χρόνο ένα επαγγελματικό βιοκαθαρισμό  στο στρώμα, το σαλόνι, τα χαλιά σας. Ειδικά αν υπάρχουν στο περιβάλλον       σας άτομα με αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα, μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα.

Καταργείται η άδεια για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Καταργείται εντελώς η άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με την πιο αναλυτική ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης στο Δ.Σ. μετά την συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Ανάπτυξης κα Τζάκρη. Με το νέο νομικό πλαίσιο οι δήμοι θα χορηγούν βεβαίωση χρήσεων γης, και ο ιδιοκτήτης θα

Συνεχίστε την ανάγνωση

Έξυπνοι και οικολογικοί τρόποι να απαλλαγούμε απο τα κουνούπια

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ και γύρη που βρίσκουν στη φύση,αυτό όμως που ας προβληματίζει είναι ότι  τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα για την ωρίμανση των αυγών τους. Πριν από κάθε ωοτοκία απαιτείται τουλάχιστον μία φορά να πιουν αίμα από τον άνθρωπο ή άλλα θερμόαιμα ζώα.

Συνεχίστε την ανάγνωση

Ψείρα του εφηβαίου: Είδος προς εξαφάνιση; Κι όμως υπάρχει!!!!

Μελέτες των τελευταίων ετών έφεραν στη δημοσιότητα την εξαφάνιση της ψείρας του
ανθρώπινου εφηβαίου από το βασίλειο των ζώων.
Με αφορμή τις μελέτες αυτές πολλά sites ανέδειξαν το θέμα με ύφος μάλιστα χαλαρό,
ίσως και αστείο.

Συνεχίστε την ανάγνωση

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό ΖΙΚΑ

Ο ιός ΖΙΚΑ, που μεταδίδεται από το επιθετικό αιγυπτιακό κουνούπι με τη λατινική ονομασία aedes έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 34 χώρες και γεωγραφικές περιοχές. Η ΠΟΥ εκτιμά πως μέχρι το επόμενο έτος θα έχουν προσβληθεί από τον ιό 3 με 4 εκατομμύρια άνθρωποι στην αμερικάνικη ήπειρο.

Συνεχίστε την ανάγνωση

Κουνούπι τίγρης στο Ηράκλειο

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην έντονη παρουσία κουνουπιών και στην ύπαρξη εστιών ανάπτυξης κουνουπιών ακόμα και στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Επειδή μιλάμε για «ανθρωπογενείς εστίες» στον περιοικιακό περιβάλλον, μόνο μέσω της κατάλληλης ενημέρωσης για το πώς δημιουργούνται οι εστίες αυτές αλλά και πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία τους μπορεί να τις περιορίσει.

Συνεχίστε την ανάγνωση

Έντονη παρουσία κουνουπιών στο Ηράκλειο!

Πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης (20-23 Οκτωβρίου) στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis Hotel το 16ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο με μεγάλη επιτυχία. Το γεγονός, που διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια από την Ελληνική Εντομολογική Εταιρεία (ΕΕΕ), σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς εκτός των πολλών συμμετοχών είχε και προσκεκλημένους αρκετούς αναγνωρισμένους ξένους ομιλητές. Οι σύνεδροι ξεπέρασαν του 300 ενώ οι παρουσιάσεις ήταν υψηλού επιστημονικού επιπέδου.

Συνεχίστε την ανάγνωση


Πνευματική Ιδιοκτησία © NOVA Απολυμαντική.