Γνωρίστε τα παράσιτα

26 Οκτωβρίου, 2014

mosquito

Ονομασία
Ο αρουραίος είναι θηλαστικό ζώο που ανήκει στην τάξη των τρωκτικών. Μοιάζει εξωτερικά με τον ποντικό, από τον οποίο ξεχωρίζει όμως εύκολα λόγου του μεγαλύτερου μεγέθους του. Έχει σώμα κυλινδρικό, ρύγχος κοντό και χοντρό, αυτιά μικρά, ουρά μακριά, σκεπασμένη με μικρές και αραιές τρίχες. Τα είδη του γένους αρουραίος είναι περίπου 400, διασκορπισμένα στην Ευρώπη, στην Ασία και στο βόρειο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου.

Συμπεριφορά
Τα τρωκτικά έχουν σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένο το ένστικτο της κατοικίας. Τα περισσότερα σκάβουν το έδαφος για να κατοικήσουν και να αποθηκεύσουν την τροφή τους (π.χ. τσιντσιλά). Στην αρχή του χειμώνα, οι αποθήκες τους ξεχειλίζουν από σπόρους, καρπούς και ρίζες. Συχνά οι κατοικίες τους είναι αριστοτεχνικά φτιαγμένες (κάστορες). Έχουν απεριόριστη όρεξη και τρώνε αδιάκοπα.

Το οδοντικό τους σύστημα δεν έχει κυνόδοντες, αλλά διαθέτουν ένα ζεύγος κοπτήρων στο μπροστινό μέρος των σαγονιών τους. Οι κοπτήρες αυτοί αναπτύσσονται ασταμάτητα, αλλά και φθείρονται συνεχώς. Αν η φθορά σταματήσει, οι κοπτήρες θα βγουν από το στόμα, θα τρυπήσουν τον ουρανίσκο και θα τραυματίσουν το πρόσωπο του ζώου. Για να φθείρονται τα δόντια όσο πρέπει, τα τρωκτικά ροκανίζουν συνέχεια όχι μόνο την τροφή τους, αλλά και όλες τις ζωικές, φυτικές και ανόργανες ύλες. Για αυτό θεωρούνται καταστροφή για τις οικίες αφού μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές ακόμα και στα θεμέλια.

Αναπαραγωγή
Οι αρουραίοι γεννούν 6 – 8 φορές το χρόνο από 4 – 6 μικρά. Χαρακτηριστική είναι η γονιμότητα των τρωκτικών, που έχει γίνει παροιμιώδης. Πολλαπλασιάζονται με τόση αφθονία, που αν δεν υπήρχαν μέσα για την εξόντωσή τους θα μπορούσαν να καταστρέψουν εντελώς τις γεωργικές καλλιέργειες. Γι’ αυτό κάποια είδη, όπως τα ποντίκια, θεωρούνται βλαβερά. Όμως άλλα, όπως οι κάστορες, επηρεάζουν θετικά το οικοσύστημα ποταμών και λιμνών με τα φράγματα που κατασκευάζουν.

Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
Οι αρουραίοι είναι ικανοί να μεταφέρουν ασθένειες στον άνθρωπο όπως Σαλμονέλα, νόσος του Weil, Κολοβακτηρίδιο E.coli και Φυματίωση. Έχουν επίσης συσχετιστεί με την εξάπλωση της πανώλης, λόγω των παράσιτων που μεταφέρουν.

Είδη που συναντάμε στην Ελλάδα:

  • Αγροτικός αρουραίος: Ο αγροτικός αρουραίος ζει στην Μακεδονία και την Ήπειρο. Τρέφεται κυρίως με φυτά και προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, γι’ αυτό ο άνθρωπος τον καταπολεμά με διάφορα μέσα, όπως παγίδες, δηλητηριασμένα δολώματα, ψεκασμούς με τοξικές ουσίες κλπ.
  • Χερσόβιος αρουραίος: Ο χερσόβιος αρουραίος είναι γνωστός και σαν αρουραίος ο αμφίβιος και αυτό γιατί του αρέσει να ζει κοντά σε τέλματα. Ζει στη Μακεδονία και στη Θράκη. Τρέφεται με μικρά ζώα και ρίζες. Άλλα είδη, που υπάρχουν στην Ελλάδα, είναι ο Αρουραίος ο υπόξανθος που ζει στη Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη, ο Αρουραίος ο χιονόβιος που ζει στην κεντρική και βόρειο Ελλάδα, ο Αρουραίος ο μεσογειακός, που συναντάται σ’ όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και ο Αρουραίος ο υπόγειος που βρίσκεται στη Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία.

Πνευματική Ιδιοκτησία © NOVA Απολυμαντική.