Γνωρίστε τα παράσιτα

18 Ιανουαρίου, 2014

bedbags

Ονομασία
Η αράχνη ανήκει στα Αρθρόποδα και δεν είναι έντομο, καθώς έχει οκτώ πόδια και το σώμα της χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά.
Οι αράχνες ανήκουν στην κλάση των Αραχνιδών και δεν έχουν φτερά. (Τα έντομα ή εξάποδα είναι τα μόνα αρθρόποδα που φέρουν φτερά) Πολλές αράχνες πλέκουν ιστό, όπου παγιδεύουν έντομα, τα οποία αποτελούν την κύρια τροφή τους. Λίγα είδη είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως η ταραντούλα της οποίας το δάγκωμα πονάει αρκετά, και η μαύρη χήρα, το δηλητήριο της οποίας προκαλεί παράλυση των νεύρων και ακόμα και το θάνατο.

Συμπεριφορά
Οι αράχνες βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια σε απομονωμένες, σκοτεινές περιοχές όπως οι σοφίτες, υπόγεια, κάτω από τα έπιπλα, κάτω από τις συσκευές και στις ρωγμές σε όλο το σπίτι. Οι αράχνες συχνά κάνουν τον ιστό τους στις ψηλές γωνίες των δωματίων και πρεβάζια των παραθύρων κι εκεί παγιδεύουν έντομα, που είναι η τροφή τους. Σχεδόν όλες οι αράχνες είναι σαρκοφάγες. Το 2009 ανακαλύφθηκε ένα είδος αράχνης που είναι σχεδόν αποκλειστικά φυτοφάγο αλλά δεν έχει πόδια, αν και ανήκει στα περίπου 40.000 είδη σαρκοβόρων αραχνών. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, οι αράχνες μπορούν να βλέπονται συχνότερα.

Αναπαραγωγή
Τα θηλυκά παράγουν ένα σάκο από αυγά από το οποίο αναδύονται τα μικρά της και περνάνε από διάφορα στάδια μέχρι τελικά να γίνουν ενήλικες. Το ζευγάρωμα μπορεί να είναι μια επικίνδυνη εκδήλωση για τα αρσενικά, δεδομένου ότι μπορεί να γίνουν ένα γεύμα για τη θηλυκή μετά.

Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.500 είδη αραχνών (856 επισήμως), με το μεγαλύτερο ποσοστό σε Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου (όπως η Λέσβος), ενώ 30% ζουν στο υγρό, παγωμένο περιβάλλον των ασβεστολιθικών σπηλαίων. Τα πιο κοινά δηλητηριώδη είδη είναι η «μαύρη χήρα» και η «λοξοσκέλη» (loxosceles). Αν και περισσότερες αράχνες είναι αβλαβείς, ωστόσο ορισμένα δαγκώματα αραχνών μπορεί να προκαλέσουν ένα μικρό κόκκινο πρήξιμο και φαγούρα και κάποια άλλα -λόγω της τοξίνης που παράγεται από το δηλητήριο- ενδέχεται να προκαλέσουν κεφαλαλγία, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες, μυϊκούς σπασμούς, ναυτία, εμετό, πυρετό και ρίγη ιδιαίτερα αν το θύμα είναι αλλεργικό.


Πνευματική Ιδιοκτησία © NOVA Απολυμαντική.