Νέα και υγιεινή

3 Απριλίου, 2016

Ο ιός ΖΙΚΑ, που μεταδίδεται από το επιθετικό αιγυπτιακό κουνούπι με τη λατινική ονομασία aedes έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 34 χώρες και γεωγραφικές περιοχές. Η ΠΟΥ εκτιμά πως μέχρι το επόμενο έτος θα έχουν προσβληθεί από τον ιό 3 με 4 εκατομμύρια άνθρωποι στην αμερικάνικη ήπειρο.

Τα Αμερικάνικο Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών προειδοποιεί τις εγκυμονούσες γυναίκες την εγκυμοσύνη ακόμη και για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών.
«Για όσο διάστημα το κουνούπι συνεχίζει να αναπαράγεται, ο καθένας από εμάς τείνει να χάσει τη μάχη εναντίον του», ανέφερε πρόσφατα η βραζιλιανή πρόεδρος Dilma Rousseff. «Πρέπει να κινητοποιηθούμε ώστε αυτή η μάχη να μη χαθεί».

Πέντε σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό ΖΙΚΑ.

1. Τι είναι ο ΖΙΚΑ και γιατί είναι τόσο σοβαρός;

Ο ιός ΖΙΚΑ ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό του Δυτικού Νείλου και εκείνων που προκαλούν τον Κίτρινο Πυρετό και το Δάγγειο Πυρετό. Αλλά σε αντίθεση με ορισμένους από αυτούς, στο ΖΙΚΑ δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψή του ούτε θεραπεία που να αντιμετωπίζει τη λοίμωξη από αυτόν.

Ο ΖΙΚΑ απαιτεί μεγάλη προσοχή εξαιτίας της επικίνδυνης σύνδεσής του με την Μικροκεφαλία, μια νευρολογική διαταραχή που έχει σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται μωρά με αφύσικα μικρό κεφάλι, γεγονός που προκαλεί σοβαρά  προβλήματα ανάπτυξης και μερικές φορές επιφέρει το θάνατο.

2.  Πως μεταδίδεται ο ΖΙΚΑ;

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως όταν ένα κουνούπι Αedes τσιμπά άτομο πουν έχει ενεργά συμπτώματα της νόσου και στη συνέχεια μεταδίδει τον ιό τσιμπώντας άλλα άτομα. Τα άτομα αυτά γίνονται φορείς όταν αποκτήσουν συμπτώματα και οι ίδιοι.

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναφέρθηκε ασθενής με ΖΙΚΑ που δεν είχε ταξιδέψει σε μολυσμένες περιοχές αλλά είχε σεξουαλική επαφή με άτομο που είχε επιστρέψει από Βενεζουέλα και είχε προσβληθεί από τον ιό.

Τώρα οι ειδικοί εξετάζουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις σεξουαλικής μετάδοσης του ιού μεταξύ των οποίων σε έγκυες γυναίκες.

3. Που συναντά κανείς τον ιό ΖΙΚΑ;

Ο ιός έχει αναφερθεί μέχρι τώρα στη σε όλη σχεδόν τη Νότια Αμερική και σε νησιά της Καραιβικής.

Έφτασε στις ΗΠΑ από ταξιδιώτες που επέστρεψαν από προσβεβλημένες περιοχές και ελέγχονται ήδη 14 περιπτώσεις .

Το κουνούπι που μεταδίδει τη νόσο έχει ήδη εντοπιστεί σε πολλά μέρη των ΗΠΑ.

4. Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από τον ιό ΖΙΚΑ

Εφόσον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό ΖΙΚΑ η προστασία που συνιστούν οι επιστήμονες είναι η αποφυγή ταξιδιών σε χώρες που ενδημεί ο ιός καθώς και η αυστηρή τήρηση κανόνων προστασίας από τσιμπήματα κουνουπιών. Τέτοιοι κανόνες περιλαμβάνουν χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών, ρούχα που δεν επιτρέπουν τσιμπήματα από κουνούπια, ύπνο σε δωμάτια καλά κλιματιζόμενα και προστατευμένα με ειδικές σίτες.

5. Τι έχει γίνει ως τώρα προκειμένου να σταματήσει η μετάδοση του ιού ΖΙΚΑ;

Οι επιστήμονες- ερευνητές εργάζονται σκληρά στα εργαστήρια προσπαθώντας να κατασκευάσουν ένα εμβόλιο ΖΙΚΑ. Περιμένουμε σύντομα, εντός του έτους, τις πρώτες δοκιμές, που όμως, σύμφωνα με την ΠΟΥ θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες ώστε να γίνουν ευρείας κλίμακας. Στη συνέχεια θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος ή χρόνια έως ότου θα μπορεί με ασφάλεια να διατίθεται το εμβόλιο αυτό.

Μέχρι την επιτυχημένη εμφάνιση ενός τέτοιου εμβολίου, οι ειδικοί για την υγεία επιστήμονες, συνιστούν τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων αντιμετώπισης των κουνουπιών όπως οι ψεκασμοί σε χώρους αναπαραγωγής τους καθώς και η αποξήρανση κάθε περιοχής με στάσιμο νερό. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι πως δεν πρέπει να αφήνουμε πουθενά να δημιουργείται περιοχή με στάσιμο νερό και να προσέχουμε να στραγγίζουν καλά οι γλάστρες και τα παρτέρια όταν ποτίζουμε εξωτερικά αλλά και να μη διατηρούμε βάζα ή παρόμοια σκεύη με νερό εσωτερικά.


Πνευματική Ιδιοκτησία © NOVA Απολυμαντική.