Νέα και υγιεινή

10 Νοεμβρίου, 2015

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην έντονη παρουσία κουνουπιών και στην ύπαρξη εστιών ανάπτυξης κουνουπιών ακόμα και στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Επειδή μιλάμε για «ανθρωπογενείς εστίες» στον περιοικιακό περιβάλλον, μόνο μέσω της κατάλληλης ενημέρωσης για το πώς δημιουργούνται οι εστίες αυτές αλλά και πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία τους μπορεί να τις περιορίσει.
Σε νεώτερη επικοινωνία με τον εντομολόγο Δρ. Ηλία Κιούλο, επιβεβαιώθηκε και επίσημα (εξέταση δειγμάτων τέλειων εντόμων), το χειρότερο σενάριο .

Οι προνύμφες που παρατηρήθηκαν στις ανοικτές δεξαμενές στο κέντρο του Ηρακλείου ( δείτε προηγούμενο άρθρο ) , ανήκαν δυστυχώς στο γένος Aedes albopictus, κοινώς στο ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΤΙΓΡΗΣ .

tank_heraklion

Στο εντομολογικό συνέδριο, αναφέρθηκε εκτεταμένα η έντονη όχληση των κουνουπιών σε αρκετές πόλεις της Κρήτης. Η ύπαρξη του κουνουπιού «τίγρης» είχε επιβεβαιωθεί από το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, μόνο στην πόλη των Χανίων, ενώ από την πόλη του Ηρακλείου αναφέρθηκε η παρουσία μόνο ενός ακμαίου εντόμου, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του.

Η αντιμετώπιση του κουνουπιού «τίγρη» μπορεί επιτευχθεί μέσω του περιορισμού των εστιών ανάπτυξης των προνυμφών , ψεκασμών και βέβαια προνυμφοκτονίας .

Τζανακάκης Μάνος
Γεωπόνος ΤΕ


Πνευματική Ιδιοκτησία © NOVA Απολυμαντική.