Γνωρίστε τα παράσιτα

2 Απριλίου, 2014

bedbags

Ονομασία
Το όνομα «κοριός» προέρχεται από την λατινική ονομασία Cimex lectularius που σημαίνει έντομο του κρεβατιού, ωστόσο ο κοριός μπορεί να βρεθεί και σε άλλα σημεία του σπιτιού. Ο κοινός κοριός είναι ένα μικρό, επίπεδο, ωοειδές έντομο και έχει ένα καφεκόκκινο χρώμα. Κυρίως δραστηριοποιούνται τη νύχτα, αλλά δεν είναι αποκλειστικά νυκτόβια και τρέφονται με τους οικοδεσπότες τους, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί να επιζήσει χωρίς να τραφεί για ένα τουλάχιστον χρόνο.

Συμπεριφορά
Οι κοριοί ένα ανθρώπινο παράσιτο γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1940 η παρουσία του είχε εξαλειφθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο, αλλά η συχνότητα εμφάνισης τους αυξήθηκε ξανά το 1995, γεγονός που πιθανόν να οφείλεται στην ανθεκτικότητα του στα φυτοφάρμακα.

Οι κοριοί είναι πολύ πιθανό να εισέλθουν στο σπίτι σας με τους παρακάτω τρόπους:

  • Με την μεταφορά τους μέσω των ρούχων ή των αποσκευών από κάποια μολυσμένη περιοχή
  • Μολυσμένα αντικείμενα όπως έπιπλα ή ρούχα
  • Άγρια ζώα (όπως οι νυχτερίδες και τα πτηνά), τα οποία μπορεί επίσης να φιλοξενούν κοριούς
  • Οι Κοριοί εμφανίζονται αρκετά συχνά σε αεροπορικά ταξίδια
  • Σε χώρους μαζικής ψυχαγωγίας, μεταφορικά μέσα, ξενοδοχεία και καταλύματα

Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
Από τα δαγκώματα των κοριών μπορούν να προκύψουν μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, όπως δερματικά εξανθήματα, ψυχολογικές επιπτώσεις, και αλλεργικά συμπτώματα. Η διάγνωση περιλαμβάνει τόσο την εύρεση κοριών όσο και την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία περιλαμβάνει την εξάλειψη του εντόμου και να μετρηθεί για να βοηθήσει με τα συμπτώματα, έως ότου επιλυθούν.


Πνευματική Ιδιοκτησία © NOVA Απολυμαντική.