Νέα και υγιεινή

8 Δεκεμβρίου, 2014

Πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης (20-23 Οκτωβρίου) στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis Hotel το 16ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο με μεγάλη επιτυχία. Το γεγονός, που διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια από την Ελληνική Εντομολογική Εταιρεία (ΕΕΕ), σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς εκτός των πολλών συμμετοχών είχε και προσκεκλημένους αρκετούς αναγνωρισμένους ξένους ομιλητές. Οι σύνεδροι ξεπέρασαν του 300 ενώ οι παρουσιάσεις ήταν υψηλού επιστημονικού επιπέδου.

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου (2η ημέρα του συνεδρίου) υπήρξε ειδική ενότητα για τα Έντομα Υγειονομικής Σημασίας & τα Έντομα Αποθηκών. Η αλλαγή στο κλίμα αναμένεται επηρεάσει αρκετά την εντομοπανίδα της Κρήτης. Η Κρήτη φαίνεται ότι θα γίνει ακόμα πιο «φιλόξενη» σε έντομα που μέχρι τώρα δεν απαντώνται στο νησί.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως στο νομό Χανίων και στο νομό Ηρακλείου, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του «κουνουπιού τίγρη» Aedes albopictus.

Το είδος αυτό δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας οπότε και είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό. Η παρουσία του συγγενικού είδους Aedes cretinus είναι γνωστή εδώ και πολλά έτη στην Κρήτη, το είδος αυτό όμως είναι λιγότερο επιθετικό και επίμονο σε σύγκριση με τον τίγρη. Κατά γενική ομολογία η παρουσία του «τίγρη» στο νησί ήταν εντονότατη μετά το τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Σημειώνεται πως το Aedes albopictus είναι δυνητικός φορέας τουλάχιστον 22 αρμποϊώσεων μεταξύ αυτών οι σοβαρότερες είναι ο δάγκειος πυρετός και ο ιός Chikungunya, ωστόσο η επίμονη αναζήτηση ξενιστή, κατά τη διάρκεια της ημέρας, για τη λήψη αίματος το κάνει ιδιαίτερα ενοχλητικό έντομο. Επίσης, οι εστίες ανάπτυξης των ατελών σταδίων του (προνύμφες, νύμφες) δεν είναι οι συνηθισμένες εστίες ανάπτυξης των κουνουπιών (βάλτοι, λίμνες, ρέματα, ορυζώνες κ.α.) αλλά ανθρωπογενείς σημειακές περιοικιακές εστίες (πεταμένα ελαστικά αυτοκινήτων, κουβάδες, βαρέλια, παραμελημένες πισίνες και οτιδήποτε δοχείο μπορεί να κρατήσει νερό κ.α.).

Τέτοιες εστίες εντοπίστηκαν και στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου από τον υπογράφοντα .

Προνύμφες κουνουπιών Aedes sp (φωτογραφία 1)

Εστία ανάπτυξης προνυμφών κουνουπιών στο κέντρο του Ηρακλείου (ανοιχτή δεξαμενή σε πάρκο, φωτογραφία 2)

 

φωτογραφία 1                                                     φωτογραφία 2

2    tank

 

Δρ. Ηλίας Κιούλος
Εντομολόγος (Έντομα Υγειονομικής Σημασίας)


Πνευματική Ιδιοκτησία © NOVA Απολυμαντική.